Tarsu Avm

Mersin Alışveriş Merkezleri

Tarsu Avm ve Alışveriş merkezi, 7.800 m2 + 850 Araçlık Otopark + Restorant Cafe + Kipa Hipermarket
Eğlence Merkezi + Teknosa + Cinebonus + Polo ve diğer firmalar

Türkiye’de, özellikle Anadolu’da faaliyete sunduğu alışveriş merkezleriyle ün kazanmış Hollanda merkezli gayrimenkul yatırım şirketi Corio, şimdi de Akdeniz’de Adana ve Mersin arasında stratejik bir konuma sahip olan Tarsus’un ilçe merkezinde yer alan ilk alışveriş merkezi Tarsu projesi ile şehrin çehresini değiştiriyor.

Bölge halkının tüm beklenti ve ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına her şeyin düşünüldüğü Tarsu Alışveriş Merkezi, 27,700 m2 kiralanabilir alana sahip olup, ulusal ve uluslararası 100 mağazası, 2 katlı, yatay ve düşey kolay ulaşılabilen konsepti, farklı mimarisi ve benzersiz tasarımı ile Tarsuslular ve bölge halkı için eşsiz bir eğlence ve yaşam alanı olacaktır. 6 salonlu sinemaya ve 1.000 araçlık otoparka sahip olan Tarsu Alışveriş Merkezi, 2012 yılında Tarsuslularla buluşacaktır.

Kaliforniyalı Altoon&Porter ile birlikte geliştiririlen, “suyun keyfe dönüştüğü yer” olarak tanımlanan Tarsu AVM’de “su” konsepti ana tema olarak öne çıkmaktadır.

Yaklaşık 300,000 nüfusu ile Çukurova’nın bereketli toprakları üzerinde kurulmuş ve uygarlıklara ev sahipliği yapmış Tarsus’un zengin tarihi ile su arasındaki anlamlı bağlantı emsalsizdir; şehir, sırtını dayadığı Toroslar’dan kıvrılarak inen nehrin limanla buluştuğu noktada kurulmuştur. Su şehre hayat, ticaret ve ruh getirir. Bu nedenledir ki, su konsepti bu projenin tasarımında vazgeçilmez bir dinamiktir. Ana giriş kapısındaki şelale ve batı tarafındaki parklarda bulunan fıskiyeler, şehrin suyla olan etkileşimini yansıtmakta olup, Tarsu’nun tam kalbindeki havuz da, suyu merkeze alan düşüncenin bir göstergesidir. Ayrıca Tarsu AVM’de ilk kez yapılacak özel tasarım teraslarla, alışveriş merkezi ile dış dünya arasında bir bağlantı kurulacaktır. Yaz aylarında cam duvarların açılması hem şehrin hem de terasların yeşil etkisinin iç mekanda daha da artmasını sağlayacaktır. Tarsuslu ailelerin birlikte olabileceği, çocuklar için deniz suyuyla oluşturulmuş akvaryum ve özel oyun alanları ile Tarsu AVM, Tarsus ve bölge halkı için eşsiz bir eğlence ve yaşam alanı olacaktır.

Mimari projesi Kaliforniyalı Altoon&Porter tarafından tasarlanan, 24bin m2 alan üzerine kurulu Tarsu Alışveriş Merkezi çevreye dostu özellikleriyle de ön plana çıkıyor. Ekim ayında inşaatı başlayan, Tarsu’nun yeşil bina sertifikasyonu için Avrupa’da sürdürülebilirlik konusunda saygın bir kuruluş olan İngiltere merkezli Breeam’a Aralık 2009’da başvurulmuştur ve proje aşamasında çok iyi derecesiyle Türkiye’deki en yüksek yeşil bina skoru elde edilmiştir.

Çevre dostu olarak, Tarsu ile Türkiye’de birçok ilk gerçekleştirilecektir. Doğal havalandırma sisteminin ilk kez kullanılacağı Tarsu, geri dönüştürülebilir malzeme ve aktif &pasif enerji tasarruf teknikleri ile açılış sonrası özellikle elektrik enerjisinde tasarruf sağlayacaktır. Projenin teması olan “su” konsepti çerçevesinde, Güneydogu Asya’da yaygın olarak kullanılan çok ince partiküllü su püskürtme sistemi 1000 m2’yi bulan teraslarda kullanılacaktır.

Toplam 60 milyon Euro yatırım bütçesi olan Tarsu projesinde, yeşil bina için yapılacak ilave yatırımın bedeli yaklaşık 1 milyon Euro’yu bulacaktır.

Alışveriş merkezi içerisindeki CO2 sensörleri vasıtası ile içerideki ihtiyaca göre havalandırma sağlanacaktır, böylelikle geceleri doğal havalandırma ile tam soğutma yapılırken gün içindeki soğutma ihtiyacı ortadan kalkacaktır. Doğal havalandırma sistemi ile yıllık 60 bin Euro tasarruf yapılmasını planlanmaktadır. Biriktirilen gri su ile bina ihtiyacının %99’u karşılanacak, böylelikle binanın yıllık su ihtiyacı 23bin m3’ten 11bin m3’e inecektir.

Havuzlarda kullanılan filtrasyon ve sirkülasyon sistemleri sayesinde havuzlarda su kaybı günlük sadece %1 kadar olacaktır, bu da havuzlardaki suyun 7 günde bir yerine 100 günde bir yenilenmesi anlamına gelir. Ortak alanlardaki aydınlatma sistemlerinin otomasyonu sayesinde elektrik tasarrufu yaz aylarında %30’lara çıkacaktır. Yine Breeam gereklilikleri çerçevesinde, susuz pisuar yapılandırması sayesinde senelik yaklaşık 1400 m3 su tasarrufu hedeflenmektedir.

Tarsu tüm bu çevre dostu üstünlükleri ile birlikte, şehre yürüme mesafesinde oluşu, 10bin m2’yi bulan parkları, iki katlı kolay dolaşılabilir koridor yapısı, deniz suyuyla doldurulmuş akvaryumu gibi kendine has özellikleri sayesinde Tarsus şehri ile arasında güçlü bir bağ kurup, şehrin en yeni buluşma mekanı olacaktır .

Yaklaşık 7.5 milyar Euro’luk pörtföyüyle Avrupa’nın en önemli yatırım şirketlerinden Corio, Türkiye’deki 7’nci AVM’sini Tarsus’ta kurdu. 1 Mart Perşembe günü Bugün açılacak olan Tarsu AVM, inşaat ve yatırım konusunda dünyanın en saygın yeşil kuruluşları arasında yer alan Breeam’den ‘çok iyi’ derecesini aldı. 52 milyon Euro’ya mal olan Tarsu AVM, enerji tasaruffu, su tasarrufu ve doğal kaynaklar tasarrufunda bir çok ilkleri bünyesinde barındırıyor.

Corio Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Özlem “suyun keyfe dönüştüğü yer” olarak tanımladığı Tarsu’da, Kaliforniyalı Altoon&Porter ile birlikte geliştirdikleri bu projenin tasarımında “su” konseptinin ana tema olduğunu vurguladı. Tarsu AVM’nin Tarsus ve güney iklimine uygun olarak tasarlandığını belirten Özlem, “Biri açik diğeri yarı kapalı teras var. Katlababilir camlar sayesinde (bu uygulama Türkiye’de ilk kez yapılmıştır) yazın veya ilk baharda doğal havalandırma ile içeriye havayı alabilecek, gerektiğinde kışın kapatıp kapalı teras haline getirilebilecek yönde tasarlanmıştır. Yine teraslarımızda güneyin sıcaklığını kırmak için Türkiye’de ilk defa kullanılacak küçük su püskürtme alanları var. Yaklaşık bin metrekarelik açık alan moleküller halinde su püskürterek serinleten sistemler üzerinde kurulmuştur” dedi.

Tarsu AVM’nin 2009 Aralık’da Avrupa’nın en saygın yeşil kuruluşları arasında yer alan çevreye saygılı, yeşil bina sartifikasyon kuruluşu Breeam’a başvurduğunu bildiren Özlem, “Tarsu şu an Türkiye’de tek ‘çok iyi’ derecesine sahip AVM’dir. Bu inşaat ve yatırım anlamındaki ‘çok iyi’ derecesidir. Ve şu ana kadar Türkiye’de ve Breeam’ın bulunduğu diğer ülkelerde de alınmış ender derecelerinden biridir. Tarsu, özellikle enerji tasaruffu, su tasarrufu ve doğal kaynaklar tasarrufu üzerine yapılandırılmıştır. Örneğin gri sularımız, yani kullanılan suları temizleyip tekrar kullanarak yüzde 99’a varan tasarruflar elde ediyoruz. Havalandırma ilk defa , doğal havalandırma sistemi AVM’izde yer almaktradır. Bu demektir ki yanan ışıklarlandırma ve yanan havalandırmalarla ciddi bir enerji tasarrufu elde edilmektedir” diye konuştu.

Yatırımcı: Firma Corio Firması, Konsept: Altoon + Porter
Uygulama ve Tasarım: Yazgan Mimarlık

Bir yanıt yazın

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.