AVM’ler, yoğun talep üzerine ve müşteri tepkilerini dindirmek için mescit açmaya başladı.
AVM’ler, yoğun talep üzerine ve müşteri tepkilerini dindirmek için mescit açmaya başladı. Ancak AVM mescitleri ‘Dua Odası’ tanımlamasından bir türlü kurtarılamıyor.
Milli Milli Gazete’nin gündeme getirdiği ‘Sürgün mescitler’ dosyası AVM yetkililerini harekete geçirdi. Alışveriş merkezleri (AVM) arasında artan rekabet özellikle Arap turistlerin yoğun talepleri doğrultusunda farklı bir boyut kazandı. Açıldıkları tarihte, içlerinde ‘konsept gereği’ mescit bulunmayan AVM’ler tepkiler ve talepler üzerine ‘mescit’ açmaya başladı.
MÜŞTERİ TEPKİLERİ DİNDİRİLİYOR
Alışveriş merkezleri, sosyal, toplumsal ve küresel bir başkalaşımın habercisi olarak bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisini iyiden iyiye artırıyor. Alışverişten öte birer hayat merkezlerine dönüşen bu yapılarda müşterilerin tercih sebebi olabilmek için her türlü güvenlik ve konfor sağlanıyor. İlginçtir her şeye yer verilen AVM’lerde özellikle mescit yapılmıyor yapılanlar da genellikle otopark ya da bodrum katlara genellikle adeta sürgün ediliyordu. Fakat son zamanlarda AVM’ler, müşteri tepkilerini dindirmek için mescit açmak zorunda kalıyor.
‘SİZ MÜSLÜMAN DEĞİL MİSİNİZ?’ DİYORLAR
Açıldığı günden beri “konseptini” gerekçe göstererek mescit açmaya soğuk bakan Levent’teki Kanyon AVM de talepler doğrultusunda “konseptinden ödün vererek” ziyaretçileri için bir mescit açma kararı aldı. Eczacıbaşı grubuna ait olan Kanyon yönetiminde görev alan ve ismini açıklamak istemeyen bir yetkili, yönetimin bu kararının, değişen şartlara ayak uydurmak için gerekli olduğunu belirterek bu durumun bölgedeki rakiplere avantaj sağladığını söyledi. Yetkili, “Özellikle yardım masamıza bu yönde çok istek ve şikâyet geldi. Bazı Arap turistler işi hakarete vardırdı. ‘Siz Müslüman değil misiniz?’ gibi cümleler kuran bile oldu. Aslında Kanyon açıldığı günden beri böyleydi. Son zamanlarda birçok yenilik yapılırken bu durumu da değerlendirdik.” dedi.
MESCİD’DEN “DUA ODASI”NA
Ancak İstanbul’un bazı modern alışveriş merkezlerinde mescitler de “konsepte uygun” hale getirilerek “dua odası”na dönüşüyor. Örneğin “Dua odası” olan ilk AVM olan İstinye Park, özellikle Arap turistlerin ve bu turistleri yönlendiren acentaların ilk tercihi durumunda. Dua odası ismini ve kimlerin bu odaya gidip ibadet edebileceğini sorduğumuz İstinye Park Yardım Masası, odanın tüm vatandaşların kullanımına açık olduğunu ve hangi dinden olursa olsun herkesin oraya gidebileceğini belirtiyor. Ancak dua odasına girdiğinizde odanın mimarisi ve içindeki abdesthane daha çok bir mescidi andırıyor. Odada diğer dinlerin ibadetlerine ilişkin herhangi bir sembol ya da işaret yer almıyor. Benzer şekilde mescidi konsepte uyduran Kanyon AVM’de de “dua odası” bulunuyor. Odanın kapısına gittiğinizde, kapıda yer alan insan figürü buranın da daha çok mescit olarak inşa edildiği izlenimini veriyor.
DUA ODASI KAFALARI KARIŞTIRIYOR
İstanbul’da ibadet yeri açısından ilgi çeken AVM’lerden biri de Capitol. AVM’de her şeyiyle dört dörtlük bir mescit bulunuyor. Abdesthanesiyle ve namaz kılma yeriyle tam not alan AVM ne ilginçtir ki, buraya mescid demek yerine dua odası demeyi uygun görmüş. Mescit veya ibadethane yerine ibadet odası yazması kafaları karıştırıyor. Bütün AVM’lerin mescit yazması üzerine Capitol AVM neden ibadet odası yazdığı anlaşılmış değil.
DİYANET: MESCİTLERE DEĞİŞİK İSİMLER VERİLMESİ DOĞRU DEĞİL
Bazı AVM’lerdeki ibadet edilecek mekanlara mescit yerine dua odası isminin verilmesini gazetemize değerlendiren Diyanet İşleri Başkanlığı, “Mescit yerine başka isimler vermek suretiyle yanlış çağrışımlara sebep olmamak daha doğrudur. Kişisel olarak ibadetlerimizi dinen ibadet şartlarına aykırılık söz konusu olmadıkça o yerde namaz kılınmasında bir sakınca olmaz. Ancak bir Müslüman’ın dinimizce haram kılınan içkiden uzak durması en uygun olan davranış biçimidir. Başkanlık olarak alışveriş merkezleri yapılırken mescit yeri belirlenmesini tavsiye ediyoruz.”dedi.