Torium Snowpark
Kış mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirdiği bu günlerde, hepimizin merak ettiği Torium Snowpark İşletmecisi ve Antrenör Sayın Kıvanç TAŞDEMİR ile Kış sporlarıyla ilgilenen ya da başlamak isteyen herkes için merak ettiklerinizi sorduk.
Öncelikle Kış sporlarıyla ilgilenen herkes adına teşekkür ederim bize zaman ayırdığınız için, hoşgeldiniz Kıvanç Bey.
Ben teşekkür ederim.
Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1981 Sarıkamış doğumluyum. 22 yıldır kayak sporuyla ilgileniyorum. Ayrıca kayak,snowboard antrenörüyüm ve milli sporcuyum.
Snowpark eğitim kadronuzdan bahseder misiniz?
Snowpark eğitim kadromuzda şu anda 5 tane kayak öğretmeni var. Bunların her biri ayrıca snowboard eğitmeni de. İki eğitim de verilebiliniyor. Her eğitmenimiz Türkiye Kayak Federsayonun’da belgeli eğitmenlerdir.
İçerdeki sıcaklık derecesini nasıl muhafaza ediyor sunuz?
Sıcaklık sabit -2 derece. Karlandırma yapmaya başladığımızda -5 ile -8 derece arasında oluyor. O zaman içeride müşterimiz olmuyor zaten. Karlandırma, kar kalitesinin iyi olabilmesi için yapılıyor. Saat 9’da fanlar çalışır, hava derecesi -8 ,-9 derceye düşürülür, gece de taze kar yapılır.
Pistlerin zorluk derecesi var mıdır? Uzunlukları ne kadar?
Snowpark’ta 3 tane pist var. 2 tanesi temel eğitim pisti. Temel eğitim pistlerinin uzunluğu 40’ar metre. İki tane bölüm var, bir tanesinde snowboard eğitimi veriliyor, bir tanesinde de kayak eğitimi yapılıyor. Yoğunluk olduğunda kayağı bir tarafta snowboardu da bir tarafta yapıyoruz. Orta’da 17 metrelik yürüyen bantlarla yukarı çıkılabiliniyor. Yukarıda da, alışveriş merkezinden bakıldığında dışarıdan görülmeyen %23 eğimli, uzunluğu yukarıdan aşağıya 70 metre, genişliği 20 metre , kullanım alanı olarak da 60 metrelik kayak pistimiz var. Bu pist’de kayak da snowboard da belirli seviyeye gelmiş, kendi becerisiyle ayakta durabilen ya da belirli seviyeyi geçmiş kişiler gelip burda bir dağ’a gitmeden antremanlarını yapabiliyorlar.
Profosyoneller için atlama rampalarınız var mı?
Şu anda rampalar mevcut değil , ama onu da standartıyla yaptırmaya çalışıyoruz. Yurtdışın’dan ölçüler geldi, onu burada en doğru marangoz ya da bir demir ustasına yaptırmamız gerekiyor. O zaman rampalar yapılacak. Muhtemelen bu hafta bir iki tane küçük rampalar yapılacak. Denemek adına bir tane küçük rampa ya da küçük parkurlar yapacağız.
Ekipman kiralama şansı var mı?
Gelenler normal günlük kıyafetleriyle gelip, bizim burdan kayağını,snowboard’unu, ayakkabısını,montunu,kaskını ve eldivenini bütünüyle biz veriyoruz, bizden temin edebiliyorlar. Yani normal gelip, belki yanlarına sadece getirmeleri gereken bir t-shirt olabillir; o da terlenirse sonra tekrar aynı kıyafeti giymek istemiyorlarsa t-shirt gibi bir üst getirebilirler yanlarında.
Yeni başlayanlara yönelik eğitim veriyor musunuz?
Tabi, tabi… ToriunmSnowpark’ın kayak departmanı’nın yapılış amacı o. Kayağı bilmeyen, kayağa meraklı olupta imkanları olmayan kişiler için yapılmış. Yukarıdaki 70 metre pist’i ayırıyoruz, orda bilen kişiler snowboard ya da kayak yapabiliyor. Ama ön tarafta bizim burdaki eğitmenlerimizin bulunma sebebi kayak, snowboard eğitimini almak isteyenler için; çoçuklar için, yetişkinler için. Burda her türlü kayak ve snowboard eğitimi veriliyor.
Size göre bir kişinin kayak ya da snowboard’u öğrenme süresi ortalama nedir?
O kişinin becerisine bağlı, o kişinin sporcu zekasına, algısına bağlı olan bir şey. Bir saat sınırıyla, saat ile sınırlamak mantıklı değil. Kimisi vardır 1 saate öğrenir, kimisi vardır 3-4 saatte öğrenir. Onu sınırlandırmayalım bence.
Şöyle soralım, kişinin dağ’a gidip kayak ya da snowboard artık yapabilirim diyebileceği seviyeyi ele alırsak?
Bunu demesi için, o zaman Torium Snowpark’ta şöyle diyebilirim, minumum 2-3 saat yaklaşık 200 dakika, snowboard için 160 dakika eğitim alması gerekiyor.
Eğitim talepleri en çok hangi yönde? Snowboard mu , kayak mı?
Eee tabi şimdi snowboard biraz daha ön planda kış sporlarında. Daha popüler.
Kişiler neyi dikkate alarak seçimini yapıyor ya da yapmalı, yoksa sadece isteğe göre mi belirleniyor board mu yoksa kayak mı diye?
Kişi kendi isteğine göre seçiyor, biz yönlendirme yapmıyoruz. Bizden destek istenildiği zaman kolaylık ya da zorluk,öğrenim methodu, hangisi daha kolay denildiğinde biz orada destek vermeye çalışıyoruz. Ama o an zaten bir fikirle gelmiş oluyor kişiler, biz de yönlerini değiştirmek istemiyoruz. Demin de dediğim gibi snowboard biraz daha ön planda. Gelen kişi de bunu zaten neye göre belirliyor; çevresinde snowboard yapan kişi sayısı fazla olduğu için, o da kayak değil de snowboard yapmak istiyorum diyor. Ya da kayak için gelenler hiç snowboard’a dokunmuyorlar.
Ülkemizde kış sporlarına olan ilgi yaklaşık ne zamandır var?
Türkiye’nin coğrafi şartlarına göre çok uzun soluklu, batı bölgesi için diyorum, doğu bölgesi için demiyorum. Batı bölgesinde çok uzun kış olmadığı için, bir de belirli noktalar olduğu için çok fazla sirkülasyon ya da çok fazla talep olmuyor. Fiyatlar yüksek olduğu için herkes gidemiyor açıkcası. Çok uzun yıllardır ilgi var tabi ki ama dediğim gibi, ilgi var ama işte maddiyata bağlı bu biraz da.
Bizim coğrafyamıza sahip olan ülkelerle kıyaslanırsak , biz neredeyiz?
Çok gerideyiz. Yani onların Kış sporlarına ticari anlamda yaklaşmalarıyla bizim ki çok farklı. Bir de orda dağları çok iyi kullanabiliyorlar. Bizde ki gibi sınrlı değil. Onlarda sınırsız, bir ülkeden kayarak başka bir ülkeye geçme şansınız oluyor. Biz de o yok tabii. Biz de yeni yeni gelişiyoruz ama. Kış sporlarında mesela bu yıl Erzurum’da 2011 Üniversite Oyunları olacak, bu Türkiye’de bir ilk mesela, büyük bir organizasyon. Türkiye Kar Federasyonu bu konuyla ilgili ciddi çalışıyor, şu an da ciddi ilerlemeler kaydediyor, kaydetti. Bütün ülkeler bizi tanıyor artık. Bu arada Kızak Federasyonumuz’da kızakla ilgili ciddi yatırımlar ve ciddi ataklarda bulundu. Kış Sporlarını bütünüyle düşündüğümüz zaman ciddi hamleler yapıp, ilerlemeler kaydettik.
Snowparkt’a ki aktivitelerden bahseder misniz biraz da? Yetişkinler için konuştuk, küçükler için aktiviteleriniz nelerdir?
Şöyle, snowpark içersinde 2 depertman oldu. Biri yürümek için, gezmek için gelenler; bir tanesi de kayak , snowboard yapanlar. Çoçuklar için, aslında biz buraya getirildiğinde onlara kayak öğretmek istiyoruz. Sadece kızak, kar simitleriyle kaymaktansa , kayak öğrenmelerini istiyoruz. Ama çok baskın olamıyoruz bu konuda, kişilerin gelir düzeyi ya da maddi durumlarını bilemediğimiz için yönlendiremiyoruz. Ama buraya, Snowpark’a gelenler kar simiti ile kayabiliyorlar, fotoğraf çekilebiliyorlar; yumuşak bölgeler var kartopu oynayabilmeleri için, orda kartopu oynayıp 40 dakika sonra dışarıya çıkyorlar zaten.
Bu kadar yoğun ilgi bekliyor muydunuz?Talep karşılanabiliyor mu?
Tabi , tabi ciddi talep ve yoğunluğumuz var. Özellikle haftasonu. Hafta içi de okullar yoğun taleplerde bulunuyorlar; bu da yoğunluğumuzu sürekli devam ettiriyor.
Airports Ladies ekibi olarak Kıvanç Bey’e teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz…
Röportaj Özlem Avcı